Studia I stopnia
Collegium Medicum – Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów:
Dietetyka
Poziom studiów:
studia I stopnia
Forma studiów:
stacjonarne
niestacjonarne
Liczba semestrów:
6
Profil studiów:
praktyczny
Nadawany tytuł:
licencjat
Elektroniczna rejestracja
(w okresie rekrutacji)
Czesne za semestr w roku akademickim 2024/2025:
studia stacjonarne: 4500 zł | studia niestacjonarne: 4500 zł
Termin rekrutacji na ten kierunek:
na semestr letni 2024/25:
> 10 styczeń – 28 luty 2025
na rok akad. 2025/26:
> 15 maj – 26 wrzesień 2025
lub do wyczerpania limitu miejsc.
Tegoroczni maturzyści mogą składać dokumenty po uzyskaniu świadectwa dojrzałości.
W uzasadnionych wypadkach Rektor, działając na pisemny umotywowany wniosek kandydata może wyrazić zgodę na przyjęcie dokumentów wymaganych przy postępowaniu rekrutacyjnym po terminie określonym przez Senat zakreślając ostateczny termin ich złożenia.
Dietetyka
W społeczeństwach XXI wieku borykających się z problemami chorób metabolicznych i starzejącej się populacji świadomość zasad prawidłowego żywienia, a także leczenia żywieniowego stale rośnie. Prawidłowe żywienie stało się już nie tylko modą. To potężna dziedzina wiedzy stale obecna w placówkach leczniczych i codziennym życiu.
Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego prowadzi studia na kierunku Dietetyka od roku 2013.
Studia mają profil praktyczny. Kształcą absolwentów zarówno bardzo dobrze przygotowanych teoretycznie z zakresu nauk podstawowych dla kierunku: chemii i biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, mikrobiologii, genetyki, jak i praktycznie ukierunkowanych na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych.
Kierunek Dietetyka w Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego wyróżnia nauczanie przedmiotu Leczenie żywieniowe, jako terapii stosowanej u chorych ze stwierdzoną niewydolnością przewodu pokarmowego, przygotowując absolwentów do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN), a jego realizację powierzono doświadczonym klinicystom zajmującym się na co dzień pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.
Studenci Dietetyki uczą się:
- oceniać zapotrzebowanie pokarmowe w stanie zdrowia i choroby oraz praktycznie określać zasady doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów uwzględniając zmienność wynikającą ze stanu klinicznego, wieku, płci, aktywności fizycznej pacjentów
- planować i oceniać indywidualne jadłospisy stosowane w różnych sytuacjach zdrowia i choroby oraz oceniać znaczenie programowania żywieniowego i jego wpływ na zdrowie populacji,
- oceniać stan odżywienia człowieka i kwalifikować pacjenta do poszczególnych grup klinicznych,
- opracowywać indywidualne zalecenia dietetyczne w ramach poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych,
- oceniać funkcjonowanie przewodu pokarmowego w zdrowiu i chorobie oraz dobierać właściwą dla rodzaju schorzenia terapię żywieniową,
- przygotowywać potrawy dla zdrowych i chorych ludzi oraz analizować zagrożenie podczas ich przygotowywania ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.
- Absolwenci Dietetyki mogą współpracować z lekarzem w strukturach Zespołów lub Oddziałach Leczenia Żywieniowego, prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, edukację zdrowotną społeczeństwa, a także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego.
Wybrane zagadnienia realizowane w toku studiów:
- anatomia i fizjologia,
- chemia żywności,
- rozpoznawanie niedożywienia,
- ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia,
- zasady planowania jadłospisów,
- psychologiczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem,
- analiza i ocena jakości żywności.
Czy musisz zdawać maturę z biologii, aby studiować dietetykę we Fryczu?
Czy absolwenci są przygotowani do pracy w zawodzie dietetyka?
A w ogóle, czy dietetyk to zawód z przyszłością?
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego materiału z cyklu Frycz Insights. O studiach. Tym razem o studiowaniu na kierunku dietetyka.
Ramowy program
Dietetyka – I stopień studia stacjonarne
Semestr I | Godz. | ECTS |
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 2 |
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 2 |
Anatomia | 50 | 3 |
Fizjologia ogólna | 30 | 3 |
Genetyka | 30 | 3 |
Biochemia ogólna i żywności | 35 | 3 |
Mikrobiologia ogólna i żywności | 40 | 4 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1 | 60 | 4 |
Parazytologia | 25 | 2 |
Pierwsza pomoc | 30 | 2 |
Promocja zdrowia | 25 | 1 |
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej | 20 | 1 |
Semestr II | ||
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 2 |
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 2 |
Wychowanie fizyczne | 30 | 0 |
Język obcy | 30 | 2 |
Fizjologia układu pokarmowego | 20 | 1 |
Biochemia ogólna i żywności | 35 | 3 |
Podstawy żywienia klinicznego człowieka | 50 | 3 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2 | 50 | 4 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 50 | 2 |
Chemia żywności | 35 | 3 |
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru | 30 | 1 |
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | 20 | 1 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr III | ||
Chemia żywności | 35 | 2 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3 | 50 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 30 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 2 |
Analiza żywności | 40 | 2 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 25 | 2 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 40 | 4 |
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu | 20 | 2 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Język obcy | 30 | 2 |
Semestr IV | Godz. | ECTS |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4 | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 40 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 50 | 4 |
Język obcy | 30 | 2 |
Przedsiębiorczość [OU] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru | 30 | 4 |
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 3 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr V | ||
Język obcy | 30 | 2 |
Organizacja pracy dietetyka | 25 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 30 | 3 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem | 55 | 5 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 30 | 4 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Semestr VI | ||
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 3 |
Leczenie żywieniowe | 30 | 4 |
Edukacja żywieniowa | 40 | 4 |
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] / Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Dietetyka – I stopień studia niestacjonarne
Semestr I | ||
Polskie kuchnie regionalne [OA] / Kuchnie świata [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Enologia [OA] / Egzotyczne surowce spożywcze [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Anatomia | 40 | 3 |
Fizjologia ogólna | 30 | 3 |
Genetyka | 25 | 3 |
Biochemia ogólna i żywności | 25 | 3 |
Mikrobiologia ogólna i żywności | 30 | 4 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 1 | 40 | 4 |
Parazytologia | 10 | 2 |
Pierwsza pomoc | 15 | 2 |
Promocja zdrowia | 10 | 1 |
Technologie przetwarzania informacji z wykorzystaniem platformy e- learningowej | 10 | 1 |
Semestr II | ||
Psychologia stresu i wypalenia zawodowego [OA] / Psychologia komunikacji [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Podstawy socjologii [OU] / Komunikowanie międzykulturowe [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 2 |
Język obcy | 30 | 2 |
Fizjologia układu pokarmowego | 20 | 1 |
Biochemia ogólna i żywności | 25 | 3 |
Podstawy żywienia klinicznego człowieka | 35 | 3 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. 2 | 35 | 4 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 40 | 2 |
Chemia żywności | 15 | 3 |
Bioetyka i etyka zawodu dietetyk [OA] / Filozofia [OU] – fakultet do wyboru | 20 | 1 |
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | 10 | 1 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr III | ||
Chemia żywności | 15 | 2 |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.3 | 30 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 30 | 2 |
Analiza żywności | 25 | 2 |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności | 20 | 2 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 25 | 4 |
Biochemiczne podstawy żywności -Integracja metabolizmu | 10 | 2 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Język obcy | 30 | 2 |
Semestr IV | ||
Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.4 | 20 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Kliniczny zarys chorób | 20 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 25 | 4 |
Język obcy | 30 | 2 |
Przedsiębiorczość [OA] / Podstawy prawne działalności gospodarczej [OA] – fakultet do wyboru | 20 | 4 |
Żywienie w sporcie [OA] / Trening personalny w żywieniu [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 3 |
Praktyka zawodowa | 330 | 6 |
Semestr V | ||
Język obcy | 30 | 2 |
Organizacja pracy dietetyka | 20 | 3 |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 20 | 3 |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem | 45 | 5 |
Kliniczny zarys chorób | 20 | 4 |
Dietetyka pediatryczna | 15 | 4 |
Praktyka zawodowa | 150 | 6 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |
Semestr VI | ||
Gerodietetyka [OA] / Dietetyka zaburzeń odżywiania [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Choroby przewlekłe i niepełnosprawność [OA] / Medycyna paliatywna [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Absolwent na rynku pracy [OA] / Marketing usług poradni dietetycznej [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 3 |
Leczenie żywieniowe | 20 | 4 |
Edukacja żywieniowa | 25 | 4 |
Kultura stołu [OA] / Stylizacja potraw [OA] – fakultet do wyboru | 10 | 4 |
Planowanie żywienia zbiorowego [OA] / Programowanie żywieniowe [OA] – fakultet do wyboru | 15 | 4 |
Repetytorium i przygotowanie do egzaminu dyplomowego | 30 | 3 |